Anlaşmalı Boşanma Nedir?

Tarafların parasal ve çocukların durumu dahil olmak üzere, her konuda anlaşarak evliliklerini sonlandırmasına anlaşmalı boşanma adı verilmektedir. Anlaşmalı boşanmalarda iki taraf da boşanma işleminin gerçekleşmesini istemektedir. Karşılıklı ortak verilen kararlar sonucunda, maddi ve manevi olarak bütün hukuki konularda anlaşma sağlanmalıdır. Uzman bir boşanma avukatı tarafından hazırlanmış olan bir anlaşmalı boşanma dilekçesinin doldurulması gereklidir.

Anlaşmalı Boşanmanın Şartları Nelerdir?

Taraflar arasında anlaşmalı boşanma gerçekleşebilmesinin ilk şartı, en az bir yıl süreyle evli kalınmasıdır. Evlilikler bir yıldan kısaysa, anlaşmalı boşanma davası açılamamaktadır. Eşlerin anlaşmalı bir şekilde boşanabilmesi için, maddi ve manevi olarak tüm hukuki konularda uzlaşma sağlaması gerekmektedir. Bunu da anlaşmalı boşanma protokolü ile beyan etmelidirler. Bu protokol, anlaşmalı boşanmaların adeta bir omurgası gibidir. Eşlerin anlaşmalı boşanma protokolü içerisinde vermiş oldukları beyanın teyidi için, tarafların davalara katılması zorunludur.

Bir yıldan az sürmüş olan evliliklerde medeni kanun, aile kavramını korumak adına bir tavır alarak anlaşmalı boşanmayı kabul etmemektedir. Davanın açıldığı tarihte hakim evliliğin bir yıldan kısa sürdüğünü tespit ederse, anlaşmalı boşanma davasını reddeder. Bir yıldan az  süreyle evli kalan eşler anlaşmalı boşanma davası açamadığı için, çekişmeli boşanma davası açabilmektedir. Çeşitli sebeplere dayandırılarak açılabilen çekişmeli boşanma davalarında en çok gösterilen gerekçelerden biri, şiddetli geçimsizliktir.

 

Anlaşmalı Boşanma Davaları Ne Kadar Sürer?

Anlaşmalı boşanma davaları, diğer boşanma türlerinden çekişmeli boşanma davasına göre daha kısa süre içerisinde sonuçlanmaktadır. Bütün hukuki süreçlerin doğru bir şekilde yürütülmesi durumunda, anlaşmalı bir boşanma davası bir ile üç ay arasında sonuçlanabilmektedir. Taraflar anlaşmalı boşanmanın en kısa sürede gerçekleşmesini istiyorlarsa, hukuki prosedürlerin doğru bir şekilde yürütülmesine önem vermelidir. Kendilerine avukat tutarak, anlaşmalı bir şekilde boşanmak istediklerini beyan eden eşler en kısa sürede boşanma işlemlerini gerçekleştirebilmektedir.

Avukat Tutmak Zorunlu Mudur?

Anlaşmalı boşanmalarda avukat tutma zorunluluğu yoktur. Hiçbir dava türünde böyle bir mecburiyet bulunmamaktadır. Yalnız, yasal hakların korunması açısından avukat tutulması önemlidir. Özellikle hukuki deneyim ve bilgi gerektiren velayet davalarında tecrübeli bir avukat, etkili bir savunma yapabilmektedir. Boşanma süreçlerinin daha hızlı ve sağlıklı yürütülebilmesi açısından, avukat tutulması oldukça önemlidir. Tutulan tecrübeli ve uzman bir avukat sayesinde anlaşmalı boşanma süreci, hukuki prosedürlerin doğru yürütülmesiyle hız kazanmaktadır. En kısa sürede boşanmak isteyen eşler, kendilerine özel bir avukat tutarak işlemleri daha da hızlandırabilirler. Avukat tutmak istemeyenler de, işlemleri doğru bir şekilde yürüttükleri takdirde, kısa sürede boşanabilirler.