Elektronik Kaynak Türleri Nelerdir?

Kaynak, belirli malzemeleri birbirleriyle birleştirilerek oluşturulan bir imalat yöntemidir. Bu yöntem genellikle metal ve plastik malzemeler için kullanılır. Kaynak yönteminde kaynak yapılacak yer eritilir, daha sonra bu kısma dolgu malzemesi eklenir. Daha sonra ekleme yapılan yer sertleşmesi için soğutulur.

Kaynak Türleri

Elektronik kaynak türleri arasında örtülü elektrod ark kaynağı vardır. Elle yapılan bir yöntemdir. Bu yöntem avantajlarından dolayı metallerin birleştirilmesinde oldukça fazla kullanılmaktadır. İkinci olarak, elektrik direnç kaynağı vardır. Metallerden geçen akıma karşı gösterdiği direncin ısı üretmesi sonucunda metal yüzeyler arasında kullanılan kaynak yöntemidir. Üçüncü olarak, oksi-asetilen kaynağı vardır. Bu yöntemde kaynak alevi oksijen ve asetilenin yanması sonucunda ortaya çıkar. Dördüncü olarak, gaz altı kaynağı vardır. Bu yöntemde tükenen bir elektrod ve iş parçası arasında oluşan ark sayesinde ortaya çıkan bir yöntemdir.

Kaynak Türlerinin Avantajları

Örtülü elektrod ark kaynağının avantajları arasında; açık ve kapalı alanlarda uygulanabilmesi, ulaşılabilen her noktada kaynak yapılabilmesi, malzemeleri hafif olduğu için taşınırken kolaylık sağlaması bakımından avantajları vardır. Elektrik direnç kaynağının avantajı, verimlilik açısından oldukça iyidir ve diğer kaynak yöntemlerine bakılarak daha az kirlilik yaratır. Oksi-asetilen kaynağının avantajları arasında, çok yönlü kaynak yöntemlerinden olması ve malzemelerinin ucuz aynı zamanda herkes tarafından kolayca kullanılabilecek kadar kolay olması yer almaktadır. Gaz altı kaynağının avantajlarında, hem yarı otomatik hem de tam otomatik kaynak sisteminde kullanıma oldukça uygun olması yer almaktadır.