Müteahhit Ne Demektir ve Müteahhitlik Yetki Belgesi Nedir?

Müteahhit, inşaat sektöründe ve emlak sektöründe oldukça fazla duyulan bir terimdir. Bir başka kişi için yapılacak olan yapıyı veya ticaretle ilgili olan bir işi yapmak için üstlenen kişiye “müteahhit” denir. Arapça kökenli olan bu kelime, üstlenici ve yüklenici anlamına gelmektedir. Müteahhitlik bir meslektir ve müteahhitlik özelliklerine sahip kişi ya da kurumların yapabildiği bir iş olarak tanımlanır. Bir mimar tarafından oluşturulan yapıyı inşa etmek için çalışacak işçiyi ve gerekli malzemeyi temin eden, inşaat çalışmalarını yakından takip eden veya yöneten kişiye müteahhit denir. Müteahhit kişilerle karşılıklı iş yapacağı zaman kontrat imzalar ve üzerine aldığı yapının inşaatını, yapı sahibinin talep ettiği malzemelerle birlikte söz verilen tarihte teslim etmek zorunda olduğunu bilerek girişir. Müteahhit genel olarak organizasyon işi yapmaktadır ve bu organizasyonu yapacak olan kişinin mühendis ya da mimar olması gibi bir şart yoktur.

Müteahhit Ne Demektir ve Müteahhitlik Yetki Belgesi Nedir?

Müteahhitlik Yetki Belgesi Nedir?

Bu belge Mesleki Yeterlilik Kurumu ya da bu kurum tarafından yetki verilmiş kuruluşlar tarafından verilmektedir. Bu belgeye sahip olmayan kişi ya da kurumlar müteahhitlik yapamazlar. İnşaat, emlak ve tesisat sektöründe çalışan ustalara verilen bu belge müteahhitlik yapacak kişi ya da kurumda bulunması zorunludur. Söz konusu belgeye sahip olunmaması durumunda ve yasaklı olduğu halde yapım var ise yapı ruhsatı düzenlenmemektedir. Bu belge olmadan, müteahhitlik yapan kişi veya kuruma cezai işlem uygulanır.

Müteahhit Ne Kadar Kazanır?

Müteahhitler teslim aldıkları iş için ortaya koydukları miktarın iki katını kazanmaya çalışırlar. Genel olarak hedef koydukları kar marjları %50 olarak kabul edilir. Müteahhit olmak için belirli bir sermaye sahibi olmak gerekmektedir. Müteahhitlik yapacak olan kişi ya da kurumun işçiler, mühendisler vb. gibi kişilerden oluşan bir ekibi olmalıdır.